Pages

Sunday, 16 October 2011

MACARONS





Bhn2..
80 gm serbuk almond - bakar dlm 5 mnt
140 gm gula aising
Serbuk pewarna yg dsukai
2 putih telur - dperap semalaman
60 gm gula castor


Cara2nya..
1. Sediakn dulang pembakar, alskn dgn kertas minyak, letak duit syiling 20 sen,
 lukis ats kertas minyak n jarakkn setiap satu selang slm 3 cm, kemudian terbalikkn
 kertas minyak n lapik semula ats dulang pembakar.
2. Satukn serbuk almond n gula aising, ayak sbyk 2 kali n ketepikn.
3. Dlm bekas lain, pukul telur putih shingga berbuih, kemudian masukkn gula
 castor sdkt2 n pukul lg shingga bertanduk, kiranya jika dterbalikkn bekas,
adunan x jatuh, itu tandanya dh bertanduk.
4. Masukkn 1/2 adunan almond td dlm adunan putih telur n kaupbalikkn dgn
mgunakan spatula, gaul sampai rata, kemudian br masukkn baki adunan
 almond n gaul lg biar rata spenuhnya.
5. Kemudian bole la dbahagikn adunan kpd dua bahagian n warnakn dgn
 pwrna yg dsukai n gaul sebati.
6. Masukkn setiap adunan dlm piping bag n pipekn ke ats kertas minyak
 yg telah dlukis dgn syiling td, buat sampai selesai.
7. Rehatkn adunan selama 45 mnt ato shingga kering, kalu dsentuh adunan
 tdk melekat dtgn.
8.Pnskn oven dgn suhu 150C kemudian bole la bakar adunan td selama
 15 mnt.
9. Setelah siap masak, letak macarons bsama kertas mintak d ats 'wire rack',
kemudian semburkn air dbelakang kertas minyak, ini utk memudahkn
macarons dkeluarkn dr kertas minyak, kemudian perlahan2 keluarkn
 macarons dr kertas minyak.
10. Kemudian bole isikn ape2 inti yg anda sukai.

No comments:

Post a Comment

TERMA DAN SYARAT TEMPAHAN

TERMA DAN SYARAT
1 . Tempahan mestilah di buat lebih awal. 2@3 minggu sebelum
tarikh yg anda kehendaki. Lebih awal lebih baik....dialu -
alukan.
2 . Sebarang pembetulan @ pembatalan mestilah di buat 7 hari
sebelum tarikh pick-up. ini utk urusan pemulangan wang
deposit anda , jika tidak deposit tidak akan dipulangkan.
3 . 50% deposit - perlu dibayar setelah tempahan dibuat , pembayaran penuh boleh dibayar pd hari pengambilan
4 . Pengesahan tempahan akan dibuat apabila 50% deposit telah diterima.
5 . My acc.no akan diberi apabila pengesahan tempahan telah dipersetujui.
6 . Harga - perubahan harga mengikut keadaan semasa @ design @ budget
 

Ai Sweet Cakes Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez