Bhn2..
80 gm serbuk almond - bakar dlm 5 mnt
140 gm gula aising
Serbuk pewarna yg dsukai
2 putih telur - dperap semalaman
60 gm gula castor
Cara2nya..
1. Sediakn dulang pembakar, alskn dgn kertas minyak, letak duit syiling 20 sen,
lukis ats kertas minyak n jarakkn setiap satu selang slm 3 cm, kemudian terbalikkn
kertas minyak n lapik semula ats dulang pembakar.
2. Satukn serbuk almond n gula aising, ayak sbyk 2 kali n ketepikn.
3. Dlm bekas lain, pukul telur putih shingga berbuih, kemudian masukkn gula
castor sdkt2 n pukul lg shingga bertanduk, kiranya jika dterbalikkn bekas,
adunan x jatuh, itu tandanya dh bertanduk.
4. Masukkn 1/2 adunan almond td dlm adunan putih telur n kaupbalikkn dgn
mgunakan spatula, gaul sampai rata, kemudian br masukkn baki adunan
almond n gaul lg biar rata spenuhnya.
5. Kemudian bole la dbahagikn adunan kpd dua bahagian n warnakn dgn
pwrna yg dsukai n gaul sebati.
6. Masukkn setiap adunan dlm piping bag n pipekn ke ats kertas minyak
yg telah dlukis dgn syiling td, buat sampai selesai.
7. Rehatkn adunan selama 45 mnt ato shingga kering, kalu dsentuh adunan
tdk melekat dtgn.
8.Pnskn oven dgn suhu 150C kemudian bole la bakar adunan td selama
15 mnt.
9. Setelah siap masak, letak macarons bsama kertas mintak d ats 'wire rack',
kemudian semburkn air dbelakang kertas minyak, ini utk memudahkn
macarons dkeluarkn dr kertas minyak, kemudian perlahan2 keluarkn
macarons dr kertas minyak.
10. Kemudian bole isikn ape2 inti yg anda sukai.
No comments:
Post a Comment